ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΑΤΤΙΚΑ

Με αγάπη για την καλή μουσική

Η ΑΤΤΙΚΑ ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία του μαέστρου της Άρη Δημητριάδη και     από το 1997 τελεί υπό την αιγίδα του Μουσικού Συλλόγου ΕΡΑΤΩ.

Με ένα ρεπερτόριο στα πρότυπα ξένων μεγάλων ορχηστρών του είδους, έχει καθιερωθεί και πραγματεύεται μουσική πέντε αιώνων· από την Αναγέννηση ως την Ιταλική καντσονέτα, από τη μουσική Μπαρόκ ως το Ρομαντισμό, από την Κλασική Περίοδο ως τις σύγχρονες συνθέσεις του 21ου αιώνα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Πρωταρχικός σκοπός της ΑΤΤΙΚΑ, είναι να διαδώσει το μαντολίνο και την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς επίσης και να αναβιώσει τα όργανα της οικογένειας του μαντολίνου που τείνουν να εξαφανιστούν. Μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ανέλαβε η ορχήστρα ΑΤΤΙΚΑ, με τη συνδρομή του Μουσικού Συλλόγου ΕΡΑΤΩ και της Μουσικής Σχολής «Εστουδιαντίνα» είναι η κατάρτιση ενός προγράμματος για τη σπουδή του Μαντολίνου στην Ελλάδα.

Η ΑΤΤΙΚΑ έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέροντας ενδεικτικά Σουηδία (Musikaliska Concert Hall), Τουρκία (CEMAL RESIT REY Konsert Salonu και Αίθουσα της Πολυτεχνικής Σχολής στην Κωνσταντινούπολη), Βουλγαρία (Αίθουσα Ακαδημίας Plovdiv, “Georgi Atanasov” Pazardjik), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Bosniak Institute), Ελλάδα (Εθνική Λυρική Σκηνή, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Κινηματογράφος “Τριανόν” κ.α.). Το Σεπτέμβριο 2015 και 2016, η ορχήστρα συμμετείχε με δικές της – sold out – συναυλίες στον κύκλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Κλασικά…έξω», αποσπώντας κολακευτικά σχόλια.

Οι συμμετοχές της ΑΤΤΙΚΑ σε φεστιβάλ είναι πολλές. Χαρακτηριστικά αναφέρονται: 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαντολινάτων Pazardjik, 12ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, 10ο Φεστιβάλ “Ημέρες Μουσικής” Ρόδου, 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Σαράγεβο, 1ο Φεστιβάλ Παλιάς Μουσικής Πάρου, Φεστιβάλ Μαντολινάτας Κεφαλλονιάς, Χορωδιακά Φεστιβάλ Άνδρου κ.ά, εμφανίσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς (Ελληνικό Σχολείο της Ίμβρου, Εταιρεία Προστασίας Άγριων Ζώων και Πτηνών της Αίγινας, Ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης) και συνεργασίες με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών για την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου “ΠΥΛΕΣ” του Παύλου Βεντούρα, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ κ.α. Επίσης σε πρώτη εκτέλεση του έργου “Εισαγωγή αρ.5” του Νικόλαου Μάντζαρου σε μεταγραφή του Βίκτωρ Κιουλαφίδη.

Το 2012 η ΑΤΤΙΚΑ κυκλοφόρησε το πρώτο της CD με τίτλο “Musica Poetica”, ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου και με ενδιάμεσες μουσικές γέφυρες από την ορχήστρα. Έχει επίσης συμμετάσχει στη δισκογραφική δουλειά της Βασιλικής Νίκα “Αναφορά στο Μίκη” και του Χρίστου Τσιαμούλη “Σας τα παν άλλοι” σε συνεργασία με τη Σαββίνα Γιαννάτου.

Η βασική σύνθεση της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ είναι α´ και β´ μαντολίνα, μαντόλα άλτο και τενόρε, μαντολοντσέλο, κιθάρες, κοντραμπάσο, κρουστά και πιάνο ή τσέμπαλο.

 Αποσπάσματα από συναυλίες της Ορχήστρας είναι στο κανάλι της ΑΤΤΙΚΑ στο  youtube: http://www.youtube.com/user/attikaorchestra

Επισκεφθείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: